Bevissthet om makt og uformelle relasjoner

– Vi må arbeide med å skape trygge relasjoner, sier nestleder i Norsk studentorganisasjon, Marte Øien.

Foto: Daniel Thorbjørn Miranda Pettersen

71 prosent av studenter som opplever trakassering oppgir at dette har skjedd fra medstudenter.

Under Arendalsuka hadde Universitets- og høgskolerådets arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering et seminar om makt og maktmisbruk i akademia.

Nestleder i Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, viste til forskning som sier at 71 prosent av studenter som opplever trakassering, oppgir at dette har skjedd fra medstudenter.

– Derfor må man se mer på de uformelle relasjonene og den asymmetri som kan finnes mellom ulike studentgrupper. Det kan være forholdet mellom nye og mer erfarne studenter, aktive versus mindre aktive, eller mellom flinke og mindre flinke studenter, sier Øien.

Hun frykter også at det er mørketall i statistikken, og at flere ikke melder fra om trakassering fordi man risikerer noe ved å si i fra.

Bevissthet om makt

Jørn Mortensen er rektor på Kunsthøgskolen (KhiO) i Oslo og medlem i arbeidsgruppen. I juni gikk KhiO til avskjedigelse av en ansatt på grunn av seksuell trakassering. Under seminaret holdt Mortensen et innlegg om makt og asymmetri i akademia.

– Det er alltid asymmetri i forholdet mellom student og lærer. Det er en betingelse for læringssituasjonen og ikke et problem i seg selv, men vi trenger bevissthet om asymmetrien og makten som ligger i den. Problemet oppstår når asymmetrien utnyttes slik at den ene part får den andre part til å gjøre noen den ikke ønsker, sier Mortensen.

Foto: Daniel Thorbjørn Miranda Pettersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *