#Metoo er ikke over

– #Metoo har åpnet et mulighetsvindu, derfor må vi ikke slippe taket. Vi er ikke ferdige før vi får gjort noe med kulturen, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø.

– Jeg blir provosert når noen sier de er lei #metoo, sier Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Universitets- og høyskolerådet (UHR) samlet denne uka alle rektorer og direktører til årets representantskapsmøte.

UHR brukte en av dagene til et stort seminar om mobbing og trakassering. UHRs arbeidsgruppe, ledet av UiA-rektor Frank Reichert, la opp og gjennomførte seminaret.

Seminaret ble åpnet av statsråd Nybø, og hun understreket at hun blir provosert når noen sier at de er lei av Me too.

– De som tenker at det er nok Me too kan bare se inn i alle historiene om trakassering som har kommet fram i kjølvannet, sa Nybø, og nevnte en rekke eksempler som er blitt kjent i offentligheten det siste halvåret.

Manglende reaksjoner

Forsknings- og høyere utdanningsministeren berømmet sektoren for å ta eget initiativ til å arbeide med problematikken og at UHR kjapt satte ned et eget utvalg. Samtidig var hun tydelig på hva som forventes fra sektoren.

– I årets tildelingsbrev sies det helt eksplisitt: Det skal være nulltoleranse for seksuell trakassering. Vi forventer at dere jobber aktivt for å hindre at trakassering skjer. Vi forventer at alle har tydelige kanaler for å rapportere om hendelser, og at henvendelser om trakassering følges skikkelig opp, sa Nybø.

Samtidig manet hun rektorer og direktører til handling i forhold til reaksjon.

– I urovekkende mange av de historiene som kommer fram møter de som trakasserer eller mobber ingen reaksjoner. Ingen sanksjoner. Vi hører om kollegier som åpenbart har visst om problemene i årevis – ting skjer igjen og igjen, med nye studenter, eller nye ansatte. Men ingen sier ifra. Ingen med pondus eller formell makt tar tak og sørger for at det tar slutt.

– Vi er ikke ferdige med Me too før vi har klart å endre denne kulturen. Og vi har åpenbart en lang vei igjen, sa Nybø i sin tale til lederne i sektoren.

Les hele talen her på regjeringens nettside.

Se ministerens tale, samt Frank Reicherts innledning og professor Ingrid Lunds foredrag på UHRs facebooksider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *