Seksuell folkeskikk

– Vi må løfte fram seksuell folkeskikk, sa professor Elsa Almås da hun og professor Ingrid Lund innledet om seksuell trakassering og mobbing på UHRs representantskapsmøte i Alta.

Holdninger er sentralt i både mobbing- og trakasseringsproblematikken. UiA-professorene i Ingrid Lund (til venstre) og Elsa Almås var premissleverandører på UHRs seminar i Alta.

Elsa Almås er psykolog, familieterapeut og professor i sexologi ved UiA. Hun er medlem i UHRs arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering.

– Vi må snakke om seksualitet og gi både studenter og ansatte språk de kan bruke, sa Almås, og tok fram begrepet seksuell folkeskikk.

– Seksuell folkeskikk handler om at samvær må være basert på samtykke, seksuell kommunikasjon må være basert på likeverd og seksuelle uttrykk må være basert på ærlighet. Utvikling av seksualitet må være basert på delte verdier og gjensidig nytelse, sa Almås.

Mobbing og sårbarhet

UiA-professor i spesialpedagogikk, Ingrid Lund, tok utgangspunkt i egen forskning der hun for et år siden viste at en av ti studenter mobbes. Forskningsprosjektet fikk landsomfattende oppmerksomhet og satte fart på sektorens arbeid med problematikken, flere måneder før Me too-kampanjen slo inn.

Lund hadde en tre-trinns trapp på scenen og med den symboliserte hun hva som må til for å gjøre noe med problematikken.

– Første trinn er holdninger, så kommer fakta og på tredje og øverste trinn har vi handlinger. Vi må ha holdninger om hvordan vi møter kunnskapen. Det hjelper ikke å ha rapporteringssystem uten at det følges opp, sa Lund.

Professor Lund brukte tid på sårbarhetsbegrepet, og slo fast at alle har perioder og faser der vi er sårbare. For mange studenter er fadderukene i starten på et nytt studium en sårbar periode.

– Du må forstå sårbarhet for å forstå mobbing. Sårbarhet er ikke en statisk tilstand og sårbarhet er ulikt hos mennesker, sa Lund.

Under seminaret ble det brukt Mentimeter; et digitalt verktøy for involvering. Underveis måtte deltakerne bruke egen telefon for å respondere på spørsmål og utsagn fra foredragsholderne.

 

Se Almås sitt foredrag på UHRs facebooksider

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *